Ja ho tens tot preparat, t’has comprat unes bones sabatilles, ja tens l’equipament preparat i només falta sortir a entrenar, però llavors llegeixes que si cal una prova d’esforç per començar a córrer, que si cal vigilar a partir dels 30, que si antecedents familiars, colesterol i altres i t’entren de sobte tots els mals.
Abans de res… realment cal una prova d’esforç per començar a córrer?
La resposta contundent i ortodoxa és que sí, que et demanis hora ja i que per una mica més de 100€ i facis les corresponents proves.
Però bé, tots sabem com estan les coses últimament i potser en aquest moment no ho vegis com una prioritat, però tan important com invertir en unes bones sabatilles és la de fer-se aquestes proves.
I sí, una simple revisió mèdica no és suficient, però per alguna cosa es pot començar…
QUÈ ÉS UNA PROVA D’ESFORÇ?
Ningú no està lliure d’un ensurt d’aquestes característiques, però almenys amb una prova d’esforç es pot detectar qualsevol anomalia per veure si hi ha solució i prevenir problemes en un futur.
El primer que necessitarem serà una revisió mèdica completa , una analítica , això sí, amb aquesta revisió no serà suficient ja que hauríem de valorar altres aspectes que no es veuran així.
En general una prova d’esforç consisteix en córrer sobre la cinta (o a una bicicleta), van pujant les intensitats , d’aquesta manera poden fer un examen, bàsicament es tracta d’un reconeixement cardiovascular complet .
La realització d’un electrocardiograma , així com d’un ecocardiograma (de manera que veuran el teu cor directament) per poder comprovar que tot estigui al seu lloc i descartar cap tipus de malaltia cardíaca.
Altres aspectes que també solen analitzar-se en una prova d’aquestes característiques és el consum d’oxigen amb una espirometria , és a dir, una prova de gasos que bàsicament serveix per veure el consum d’oxigen inhalat i el CO2 exhalat, de manera que sabràs quin és el teu metabolisme aeròbi i anaeròbic .
Si visites un cardiòleg, també és possible que estigui interessat a monitoritzar el teu cor durant unes 24 hores amb un holter, pots llegir aquí la meva experiència en aquest sentit, encara que fa uns tres anys…
La prova d’esforç està aconsellada per a tots aquells que s’inicien a la pràctica esportiva, però també per als que ja practiquen esport, especialment a partir dels 30 anys, que és on estadísticament apareixen més casos de malalties cardiovasculars i de mort sobtada.
El preu d’una prova d’esforç és ridícul, comparat amb el que et costarien unes sabatilles noves, per exemple, estem parlant de proves a partir de 100 € , de manera que hauria de ser més o menys assumible per algú que ja se’n gasta algunes quantitats en materials o equipament.
Una altra possibilitat que podries plantejar-te és veure si la prova d’esforç t’entra formant part d’alguna mútua o tenint alguna assegurança de salut, en el meu cas per exemple em van entrar aquestes revisions, simplement per prevenció, per cert si no tens mútua i començaràs a practicar esport, també t’ho recomano, ja que mai se sap i possibles lesions tractades a través de la sanitat pública, es poden demorar una mica.
En definitiva, encara que no és obligatori fer aquesta prova d’esforç, sí que és tremendament recomanable, com se sol dir més val prevenir que curar. ..